Ruimte, Praktijk voor muziektherapie 

en muziekactiviteiten

Muziektherapie

Waar muziek is, is beweging. Als je muziek maakt of naar muziek luistert, kom je innerlijk in beweging en ontstaat er direct ruimte voor gevoelens, herinneringen en creativiteit.
Ik werk vanuit de visie dat de mens verschillende gebieden in zich heeft die elkaar beïnvloeden. Je hebt te maken met het denken, je gevoelens, dat wat je wilt en jouw manier van handelen en daarbij je energie. Als je lekker in je vel zit zijn deze gebieden met elkaar in evenwicht. Dit evenwicht is voor iedereen anders. Er kan iets in je leven zijn waardoor je uit evenwicht bent geraakt. Muziektherapie helpt om je balans te (her)vinden in een nieuwe situatie.
Muziektherapie combineert de eigenschappen van bepaalde muzikale elementen met de werking van muziekinstrumenten. Als je bijvoorbeeld een specifiek ritme op een blaasinstrument speelt, heeft dit een andere werking dan het strijken van een lange toon op een snaarinstrument. Heel snel of sterk spelen heeft een ander effect dan heel langzaam of zacht spelen. En zingen is heel anders dan trommelen.
Bij muziektherapie maak je zelf muziek, meestal op verschillende instrumenten. De instrumentkeuze en muzikale werkvormen stemmen we samen af op jouw vraag, voorkeur en op wat je (aan)kunt. Tijdens de therapie staat de muzikale beleving voorop.
Het muziektherapeutische proces werkt uiteindelijk door op het lichaam, haar krachten en energieën. Zo ontstaat een (nieuw) evenwicht.
De muziekinstrumenten, waarvan er een aantal speciaal voor muziektherapie ontwikkeld zijn, zijn gemakkelijk te bespelen. Je hebt voor muziektherapie dan ook geen muzikale ervaring nodig.

Ruimte, praktijk voor muziektherapie en muziekactiviteiten

Anne Marie van Hoeven
www.ruimte-muziek.nl

print deze pagina...

© Antroposofie in Friesland 2010-2021