Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap 

De Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap

In 1920 richtte Rudolf Steiner de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap op in het nog in aanbouw zijnde Goetheanum (Dornach, Zwitserland). Een Hogeschool waar de geesteswetenschappelijke resultaten met wetenschappelijke middelen kunnen worden onderzocht. Rudolf Steiner begon direct met colleges voor natuurkundigen, artsen, theologen, pedagogen, sociologen, historici, kunstenaars en er zijn vaksecties opgericht zodat vakgenoten daar lezingen kunnen geven en elkaar kunnen ontmoeten voor onderzoek en bevruchting op alle wetenschappelijke gebieden om nieuwe mogelijkheden te openen voor de huidige, op de materie gerichte wetenschappen.

Het centrum van deze Hogeschool is nog steeds het Goetheanum in Dornach, maar het heeft zijn uitstraling over de hele wereld. Inspiratie, nieuwe impulsen en ideeën voor alle beroepen, voor specialisten en studenten die zich bewust worden dat de moderne materialistische wegen moeten doodlopen en voor mensen die nieuwe wegen voor de toekomst willen zoeken en willen gaan.
In dit kader worden er conferenties, scholingscursussen, werkgroepen, lezingen overal ter wereld georganiseerd, maar vooral in Dornach waar iedere sectie ook zijn eigen ‘thuis’ heeft.

In 1924 richtte Rudolf Steiner een ‘algemene sectie’ op als onderdeel van deze Hogeschool en als vervolg op zijn vanaf 1902 voor speciale leerlingen gehouden esoterische lessen. Zoals alle wetenschappelijke secties heeft ook deze sectie een afdeling in vele landen, ook in Nederland. Als een lid van de Antroposofische Vereniging zich door lezen, studie en scholing werkelijk betrokken is gaan voelen bij de antroposofie en zichzelf wil zien als representant van de antroposofie in de wereld, kan hij zich aanmelden voor het lidmaatschap van deze algemene sectie bij de plaatselijke leider van de zogenoemde ‘klassenuren’ – d.w.z. dat hij de esoterische lessen die daar gegeven worden wil volgen. Een gesprek met de klassenlezer is dan een vereiste en daarna volgt een (schriftelijke) aanmelding bij het bestuur van het Goetheanum, waarna men opgenomen wordt als lid van de algemene sectie van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap.

Contact:

Voor Friesland kan hiervoor contact opgenomen worden met:

De Antroposofische Vereniging in Nederland: 030-69.18.216

print deze pagina...

© Antroposofie in Friesland 2010-2021